Home » Holambra

Categorieën

Archieven

Recente reacties

Holambra

Bushalte Klein

In 1990 publiceerde ik het boek Holambra. Geschiedenis van een Nederlandse toekomstdroom in de Braziliaanse werkelijkheid. Voor het schrijven van dit boek verbleef ik in 1988-89 een jaar in Brazilië. Al meer dan twintig jaar word ik benaderd door mensen, veelal familieleden van naar Nederland teruggekeerde emigranten, met het verzoek of ik nog een exemplaar van het boek heb. Nu het boek (bijna) is uitverkocht, wordt het tijd voor een nieuw boek. Hiervoor heb ik de afgelopen jaren nieuw onderzoek gedaan in Nederlandse overheidsarchieven, die nieuw licht werpen op de bewogen ontstaansgeschiedenis van dit ‘stukje Holland in Brazilië’.

Op de website www.holambra.nl doe ik verslag van het onderzoek. Daarbij zal ik ook zijpaden betreden. Hoewel de focus op de eerste plaats zal liggen op Holambra I en de groepsvestigingen die hieruit zijn voortgekomen, zullen ook de andere plaatsen in Brazilië waar Nederlanders zich hebben gevestigd, aan bod komen.

Op vrijdag 3 juni 2016 werd het boek HOLAMBRA – De moeizame beginjaren van een stukje Nederland in Brazilië aangeboden aan de Braziliaanse ambassadeur, Zijne Excellentie, Mr. Piragibe dos Santos Tarragô. Dit gebeurde tijdens een druk bezocht symposium dat was georganiseerd door het Huygens ING en het Centre for Global Heritage and Development (CGHD).

Hans Krabbendam en Marijke van Faassen gingen in hun voordracht onder andere in op de Nederlandse migratie naar Amerika en Brazilië, de overeenkomsten en verschillen daarbij en de manier waarop de overheid deze migraties stimuleerde. Namens Tulipana hield Marco Roling, ICT en erfgoed-adviseur, een voordracht over de aspecten van erfgoedbeheer en digitalisering van het Museu Holambra. Ikzelf sloot de rij met een eigen voordracht en het overhandigen van het eerste exemplaar van zijn boek aan de ambassadeur.

v.l.n.r. Marijke van Faassen, Hans Krabbendam, Marjolein ’t Hart, Mara de Groot, Marco Roling, HE Sir Piragibe dos Santos Tarragô and Mari Smits
v.l.n.r. Marijke van Faassen, Hans Krabbendam, Marjolein ’t Hart, Mara de Groot, Marco Roling, Mr. Piragibe dos Santos Tarragô en Mari Smits

De tekst van de voordracht van Marco Roling is hier als download beschikbaar evenals het beeldmateriaal van de presentatie.

Mari Smits, Holambra. De moeizame beginjaren van een stukje Nederland in Brazilië.
ISBN 978 90 5625 458 2 Omvang 368 blz. Formaat 16 x 24 cm
Uitvoering paperback, rijk geïllustreerd NUR 680 Prijs € 24,95

Het boek is te koop in de (digitale) boekhandel en bij Valkhof Pers te Nijmegen.

 


1 reactie

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.